Головна » 2019 » Квітень » 18 » Повернутися з війни. Реабілітація учасників АТО
13:48
Повернутися з війни. Реабілітація учасників АТО

            Війна приносить не лише фізичні, а й душевні травми. Бійці АТО повертаються із зони бойових дій з іншим світосприйняттям. У них відбувається переоцінка цінностей. Їм важко. Там – страждання, смерть, страх, біль. Тут – люди одружуються, народжують дітей, посміхаються, розважаються, працюють, просто живуть звичним життям. Хлопці можуть відчувати образу, зраду, відчай, розчарування. Можливі руйнівні сценарії: алкоголізм, наркоманія, суїцидальні наміри. Війна бере в полон і її не можна залишити. Головне завдання спеціалістів – перевести агресивну та деструктивну енергію у конструктив, визволити їх з цього полону та повернути у звичне русло.

Необхідність розв’язання проблем реабілітації учасників АТО нині є одним з найбільш значущих питань, якому приділяється значна увага. Експерти акцентують увагу на психологічній адаптації, якої потребують майже всі учасники АТО; вважають, що у випадку недостатнього лікування з часом поствоєнні симптоми не просто повертаються, а й посилюються. Нерідко підтримки потребують не тільки самі воїни, а й члени їхніх сімей, адже повернення солдата з війни – це ще й стрес для всієї родини, оскільки іноді на негативні зміни, котрі відбуваються з людиною, родичі реагують безпорадністю, відчаєм, почуттям провини. У результаті – конфлікти, насильство, розлучення.З огляду на це психологічна допомога учасникам АТО та їхнім родинам є надзвичайно важливою.

16 квітня 2019 року у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Турійського району було проведено семінар з елементами тренінгу «Повернутися з війни». Учасники заходу –бійці АТО, соціальні працівники, які надають послуги даній категорії громадян. З вітальним словом до присутніх звернулася Лисиця Любов Іванівна –заступник голови Турійської ОТГ. Гості семінару – працівники Центру допомоги учасникам АТО, групи швидкого реагування для психологічної допомоги Звєрєва Олена, Грибовський Роман, Євтодюк Антоніна, Мялковська Тетяна. Гості та учасники активно ділилися практичним досвідом психологічної допомоги, обговорювали проблемні питання та можливі шляхи їх вирішення. Звєрєва Олена, практичний психолог, Грибовський Роман, активний учасник групи швидкого реагування, надали бійцям поради для адаптації до мирного життя, закликали займатися волонтерською діяльністю, а саме допомагати один одному. Євтодюк Антоніна, гештальт-консультант, Мялковська Тетяна, арт-терапевт, провели практичну частину семінару. Метою виконаня вправ була гармонізація особистості через самовизначення і самопізнання. Образи творчості відбивають усі види підсвідомих процесів, включаючи страхи, мрії, конфлікти, спогади. Учасники отримали знання щодо вирішення психологічних та подолання соціальних конфліктів, покращення комунікабельності, відновлення деформованої стресами та депресіями психіки, зняття внутрішньої напруги та відчуття тривоги.

Проблеми, навіть коли війна закінчиться, триватимуть багато років. Переживання в сім’ях бійців неминучі, але градус хвилювання можна знизити. Краще перейти від слів до практики. Із маленьких вчинків окремих людей складається загальний настрій сім’ї, вулиці, міста і країни.

Для надання кризової психологічної допомоги учасникам АТО та членам їх сімей в області працює «гаряча лінія» групи швидкого реагування – 0 800 405 450 (безкоштовно, цілодобово).

Учасники АТО та члени їх сімей можуть безкоштовно отримати наступні послуги у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг): оздоровлення організму шляхом очищення й лікування дихальних шляхів, лікування всіх видів алергії та її профілактики (соляна кімната), спортивно-оздоровча терапія (лікувальна фізкультура, масажне крісло, аромотерапія та фітотерапія, арт-терапія, сегментно-киснева пінка).Контакти: смт Турійськ, вул Бобрика, 6; тел. 2-18-80, 2-15-45.

  

Переглядів: 457 | Додав: turtercentr1 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: